Serija hapšenja učesnika nemira u Vašingtonu

VAŠINGTON – Trojica pristalica američkog predsednika Donalda Trampa, uključujući i čoveka sa nadimkom QAnon Šaman, a čije su fotografije obišle svet nakon nasilnog upada u zdanje američkog Kongresa, uhapšeni su i optuženi, saopšteno je iz Ministarstva pravde SAD.

Šaman je zapravo Džejkob Entoni Čenzli, tj. Džejk Endžel, čovek koji se go do pojasa i sa rogovima bizona na glavi šetao po Kongresu i privlačio pažnju fotografa i snimatelja.

On je uhapšen i optužen za nezakoniti upad i nasilno ponašanje na Kapitol hilu, navodi se u saopštenju ministarstva, preneo je BBC.

Ćenzli je izjavio da je bio „učesnik grupne akcije organizovane zajedno sa drugim rodoljubima iz Arizone koji su došli u Vašington 6. januara na poziv predsednika Trampa“.

Ovaj tridesetogodišnjak iz Arizone koji za sebe kaže da je „duhovni ratnik“ i naziva se još i „vukom iz Jeloustona“, primećen je i u Feniksu, na skupu podrške Trampu.

On se predstavlja i kao „digitalni vojnik QAnona“, zavereničkog pokreta čiji je junak Donald Tramp i koji na upad u Kongres gleda kao na pobedu.

Uhapšen je i Adam Džonson, tridesetogodišnjak snimnjen s Trampovom kapom koji se na fotografiji smeši dok iznosi stalak predsedavajuće Predstavničkog doma Nansi Pelosi.

On je optužen isto kao i Čenzli, plus za krađu stalka, iako je stalak Nensi Pelosi pronađen kasnije u jednom hodniku Kongresa.

Uhapšen je i Derik Evans, poslanik u parlamentu države Zapadna Virdžinija koji se snimao dok na silu provaljuje u Kongres i viče „Derik Evans je na Kapitolu“ i optužen za nezakonit upad i za nasilničko ponašanje.

On je kasnije objavio na Fejsbuku da nije učestvovao u uništavanju Kongresa i da se na Kapitol hil probio kao „nezavisni predstavnik medija u želji da snimi istorijski događaj“.

U optužnicama protiv ove trojice se ističe da su ilegalno upali u saveznu zgradu „u trenutku dok je u njoj bio potpredsednik SAD Majk Pens“, što dodatno otežava njihov slučaj.

Ministarstvo pravde SAD je još u petak objavilo 13 optužnica za upad i izazivanje nereda i saopštilo da je u Arkanzasu uhapšen i Ričard Bernet, aktivista koji se zalaže za slobodno nošenje oružja, koji je snimljen s jednom nogom na radnom stolu Nansi Pelosi i koji je pre izlaska iz njenog kabineta ostavio uvredljivu poruku.

Među osobama koje će biti krivično gonjene su i jedan muškarac koji je u automobilu parkiranom blizu Kongresa imao 11 molotovljevih koktela, jedan koji je tukao policajca i još jedan koji je pred zgradu Kongresa došao s napunjenim vatrenim oružjem.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.