U trendu

ล est vojnika i civil ranjeni u napadu na autobus na Zapadnoj obali

ล est vojnika i civil ranjeni su danas kada su naoruลพani Palestinci pucali na autobus na okupiranoj Zapadnoj obali, saopลกtila je izraelska vojska.

Portparol Hitne pomoฤ‡i Izraela „Crveni Davidov ลกtit“ je saopลกtio da su dve osobe koje su pogodjene metkom prebaฤene helikopterom u bolnicu u Haifi.

Izraelska vojska je navela da je uhvatila dva Palestinca za koje se sumnja da su izveli taj napad na glavnom auto-putu na Zapadnoj obali.

Osumnjiฤeni su pobegli sa popriลกta napada u vozilu, koje se zapalilo ubrzo posle pucnjave, kako se vidi na snimku bezbednosne kamere koji su prikazali izraelski mediji.

Napadaฤi su izaลกli iz vozila i ubrzo potom su uhvaฤ‡eni. Ostalo je medjutim nejasno kako se to vozilo zapalilo.

Ministar odbrane Izraela Beni Ganc rekao je da su izraelske bezbednosne snage uhvatile osumnjiฤene brzo i profesionalno.

Premijer Izraela Jair Lapid je poลพeleo brz oporavak vojnicima i vozaฤu autobusa ranjenim u napadu u dolini reke Jordan i takodje pohvalio vojsku za pomoฤ‡ ranjenicima i hapลกenje osumnjiฤenih.

Lapid je u saopลกtenju najavio da ฤ‡e Izrael i dalje stizati do svakog โ€œ ko pokuลกava da povredi gradjane i vojnike drลพave Izrael“, preneli su izraelski mediji.

Islamski ekstremistiฤki Hamas, vladajuฤ‡i u pojasu Gaze, je pohvalio oruลพani napad na Zapadnoj obali i oznaฤio ga „odgovorom na zloฤine okupatora“, ali nije preuzeo odgovornost.

Napad se dogodio na Ruti 90, glavnom auto-putu kroz dolinu reke Jordan na Zapadnoj obali.

Kraj tog puta su mnoga jevrejska naselja i palestinski gradovi i sela.

Izrael je osvojio Zapadnu obalu u ล estodnevnom ratu 1967. i na njoj je izgradio desetine jevrejskih naselja.

Veฤ‡i deo medjunarodne zajednice smatra naselja nelegalnim i preprekom za mir sa Palestincima koji teลพe da ta teritorija bude glavni deo njihove buduฤ‡e nezavisne drลพave.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.