U trendu

Seul odbacio tužbu protiv Japana zbog prinudnog rada

SEUL – Sud u Južnoj Koreji odbacio je danas tužbu više desetina korejskih radnika iz vremena Drugog svetskog rata i njihovih rođaka, koji su tražili odštetu od 16 japanskih kompanija za prisilan rad tokom japanske okupacije Korejskog poluostrva.

Presuda Centralnog okružnog suda u Seulu u suprotnosti je sa važnim presudama južnokorejskog Vrhovnog suda iz 2018. godine kojima je japanskim kompanijama „Nipon Stil“ i „Micubiši hevi industriz“ naloženo da isplate naknadu štete korejskim radnicima zbog prinudnog rada, prenosi agencija AP.

Najnovija presuda se u velikoj meri poklapa sa stavom japanske vlade, koja insistira na tome da su sva pitanja odštete za vreme rata rešena na osnovu sporazuma iz 1965. godine, kojim se normalizuju odnosi dve zemlje.

Ukupno 85 ljudi je od 16 japanskih kompanija tražilo odštetu u visini od 8,6 milijardi vona (7,7 miliona dolara), a među tuženim kompanijama su između ostalog „Nipon Stil“, „Nisan kemikal“ i „Micubiši hevi industriz“.

Sud je odbacio njihovu građansku tužbu nakon što je zaključio da sporazum iz 1965. godine ne dozvoljava građanima Južne Koreje da vode pravne postupke protiv japanske vlade ili japanskih državljana zbog ratnih zločina.

Odmah po izricanju presude, podnosioci tužbe su najavili da planiraju da ulože žalbu.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.