U trendu

Seul: S. Koreja nije lansirala hipersonicnu raketu

SEUL – Južna Koreja je kao preterivanje okarakterisala severnokorejske tvrdnje o nedavnom lansiranju hipersonične rakete, navodeći da je to bila normalna balistička raketa koja može biti presretnuta.

Južnokorejsko ministarstvo odbrane je saopštilo da veruje da Severna Koreja nije nabavila tehnologije potrebne za lansiranje hipersoničnog oružja, prenosi agencija AP.

U izveštaju Seula se navodi da je ono što je Severna Koreja ispalila u sredu bila neka vrsta balističke rakete koja je prikazana u oktobru tokom izložbe oružja u Pjongjangu, i da bi južnokorejske i američke snage mogle da je obore.

Ministarstvo navodi i da tvrdnja Pjongjanga da je oružje letelo 700 kilometara i da je manevrisalo bočno izgleda preterano, i da je poruka Pjongjanga verovatno bila upućena domaćoj javnosti kako bi se povećalo poverenje u severnokorejski raketni program.

Severna Koreja je u sredu saopštila da je izvela drugo testiranje hipersonične rakete.

Državni mediji su preneli da je napravila bočno kretanje od 120 kilometara pre nego što je precizno pogodila metu udaljenu 700 kilometara, i da je test potvrdio kontrolu leta i stabilnost oružja.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar