U trendu

Seul: Severna Koreja ispalila četiri balističke rakete

SEUL – Severna Koreja jutros je ispalila četiri balističke rakete kratkog dometa u Žuto more, saopštila je južnokorejska vojska.

U izveštaju se dodaje da su rakete letele oko 130 kilometara na visini od oko 20 kilometara, prenosi Rojters.

Današnje lansiranje, pokrenuto između 11:31 i 11:59 časova po lokalnom vremenu, dolazi u trenutku kada SAD i Južna Koreja završavaju šestodnevnu zajednicku vojnu vazduhoplovnu vežbu „Vigilant Storm“ koja je počela 31. oktobra.

U okviru ovih vežbi Vazduhoplovne snage SAD danas su rasporedile dva strateška bombardera B-1B , koji lete sa četiri korejska F-35A brobena aviona, nakon što je Severna Koreja poslednjih dana izvela niz probnih lansiranja raketa u znak protesta protiv zajedničkih manevara Vašingtona i Seula, prenosi Jonhap.

Dva saveznika od ponedeljka izvode vazdušne vežbe „Vigilant Storm“, koje su produžene za jedan dan zbog, kako su to SAD i Južna Koreja obrazložili, kontinuiranih provokacija Pjongjanga.

Ovo je prvo raspoređivanje strateškog bombardera B-1B u američko-južnokorejskim vežbama od 2017, izvestio je Jonhap.

SAD od oktobra drže četiri takva bombardera na ostrvo Guam, američkoj teritoriji u Pacifiku, navodi južnokorejska novinska agencija.

Seul je zatražio od SAD da pojačaju raspoređivanje „strateških sredstava“, koja uključuje nosače aviona, nuklearne podmornice i teške bombardere s velikim dometom poput B-1B, navodi Rojters.

Tenzije na Korejskom poluostrvu rastu nakon što je Pjongjang izveo rekordan broj lansiranja raketa tokom ove godine.

Severna Koreja je tokom noći u četvrtak ispalila oko 80 artiljerijskih projektila u pomorsku pograničnu zonu, saopštila je Južna Koreja.

Pjongjang je pre toga kritikovao Vašington i Seul zbog produženja zajedničke kombinovane vojne vazduhoplovne vežbe, rekavši da je to „veoma opasan i pogrešan izbor“.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar