U trendu

Seul zabranio slanje propagadnog materijala u Severnu Koreju

SEUL – Južna Koreja je u ponedeljak zabranila slanje propapagnih letaka u Severnu Koreju, uprkos kritici aktivista za ljudska prava i prkosa severnokorejskog dezertera, koji je rekao da neće prestati da šalje poruke u svoju domovinu, prenosi Rojters.

Parlament Južne Koreje juče je izglasao uvođenje amandmana na Zakon o razvoju međukorejskih odnosa, koji zabranjuju slanje bilo kakvog štampanog materijala, novca, dobara i drugih predmeta od vrednosti preko snažno utvrđene gradnice.

Amandmanima se takođe zabranjuje postavljanje ozvučenja i emitovanje propagadnih poruka, koje je Južna Koreja nekad zagovarala kao deo psihološkog rata protiv svog suseda, sve dok Severna Koreja nije povukla opremu nakon samita dve zemlje održanog 2018. godine.

Zabrane će stupiti na snagu za tri meseca, a za njihovo kršenje predviđena je kazna od tri godine zatvora ili novčana kazna u iznosu od 30 miliona vona (22.645 evra).

Izmene zakona uvedene su uprkos naporima opozicije da blokira odluku većine poslanika iz vladajuće strane predsednika koji želi da poboljša odnose sa svojim susedom na severu.

Zakon je uveden u junu, nakon što je Kim Džo Džong, sestra severnokorejskog predsednika Kima Džonga Una, rekla da bi Južna Koreja trebalo da zabrani slanje propagadnih letaka ili da se suoči sa „najgorom fazom“ odnosa između dva suseda.

Park Sang-hak, dezerter iz Severne Koreje, rekao je da neće odustati od svoje 15-godišnje kampanje slanja propagadnog materijala u svoju domovinu i da se ne plaši zatvora.

Park i oko 20 grupa za zaštitu ljudskih prava u Južnoj Koreji obećali su da će dovesti u pitanje ustavnost zakona.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.