U trendu

Severna Koreja ispalila dve balističke rakete

SEUL – Severna Koreja je ispalila dve balističke rakete kratkog dometa sa svoje istočne obale, saopštili su danas zvaničnici vojske Južne Koreje.

Rakete su poletele iz oblasti Tongčeon u provinciji Gangvon, na istočnoj obali Severne Koreje, četiri dana nakon što su Pjongjang i Seul razmenili pucnjeve upozorenja sa zapadne obale usred rastućih tenzija, prenosi Rojters.

„Naša armija je u punoj pripravnosti“, navodi se u saopštenju vojske Južne Koreje, uz konstataciju da je intenzivirana saradnja sa SAD na polju bezbednosti.

Pjongjang je ranije saopštio da nedavno lansirane raketa predstavljaju protest protiv zajedničkih vežbi SAD i Južne Koreje, za koje kaže da predstavljaju probu za invaziju.

Seul i Vašington su demantovali tvrdnje Severne Koreje dodajući da su vežbe defanzivne i da su potrebne za suprotstavljanje pretnjama Severa.

Južnokorejske trupe su prošle nedelje započele vojne vežbe zajedno sa vojskom SAD sa ciljem povećanja sposobnosti odgovora na nuklearne i raketne pretnje Severne Koreje.

Od početka ove godine Severna Koreja je ispalila više od dvadesetak balističkih projektila, uključujući i onaj koji je preleteo Japan, podseća britanska agencija.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.