U trendu

Severna Koreja ispalila dve rakete uoči dolaska američkog nosača aviona u Južnu Koreju

Američki nosač aviona na nuklearni pogon Nimc započeo je danas zajedničke vežbe sa južnokorejskim snagama kod južne obale Korejskog poluostrva, nekoliko sati nakon što je, kako je saopštila južnokorejska vojska, Severna Koreja ispalila dve balističke rakete kratkog dometa u more.
To je sedmi raketni test ovog meseca.

Portparol južnokorejske mornarice Jang Do Jang rekao je da su vežbe „usmerene na izoštravanje zajedničkih operativnih sposobnosti i demonstraciju posvećenosti SAD da odbrani svog saveznika čitavim spektrom opcija, uključujući nuklearnu“, a zbog eskalacije „nuklearnih i raketnih pretnji Severa“.

Američki nosač avona i brodovi trebalo bi sutra da stignu u južnokorejsku luku Busan.

Vojska Južne Koreje saopštila je da su dve rakete jutros oko 8.00 ispaljene sa zapada Severne Koreje i da su letele oko 370 kilometara pre nego što su pale u more.

U saopštenju se navodi da su rakete letele nepravilnom putanjom i dostigle maksimalnu visinu od 50 kilometara i pale van ekskluzivne ekonomske zone Japana, prenosi AP.

Japanska vlada uložila je „snažan protest“ Severnoj Koreji, rekavši da njena raketna lansiranja ugrožavaju bezbednost i mir Japana, regiona i međunarodne zajednice.

Pjongjang je tokom prošle godine imao rekordnu godinu proba naoružanja i povećao je svoje nuklearne pretnje, na šta su SAD i Južna Koreja pojačale bezbednosnu saradnju, piše AFP.

Severna Koreja je samu sebe prošle godine proglasila „nepovratnom“ nuklearnom silom, a severnokorejski vođa Kim Džong Un nedavno je pozvao na „eksponencijalno“ povećanje proizvodnje oružja, uključujući i taktičkog nuklearnog.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.