U trendu

Severna Koreja ispalila interkontinentalnu balističku raketu kršeći moratorijum iz 2017. godine

Severna Koreja je danas ispalila interkontinentalnu balističku raketu u pravcu Japanskog mora, izjavio je danas južnokorejski predsednik Mun Džae-in.

Ovo je „prekid u obustavi lansiranja interkontinentalnih balističkih raketa koje je predsednik Kim Džong Un obećao medjunarodnoj zajednici“, rekao je predsednik Južne Koreje.

Južnokorejska vojska je saopštila da je odmah odgovorila ispaljivanjem „raketa sa zemlje, mora i vazduha“ sa svoje obale.

Japanski premijer Fumio Kišida osudio je „skandalozan i neoprostiv čin“.

Režim Severne Koreje „ugrožava mir i bezbednost Japana, regiona i medjunarodne zajednice“, rekao je Kišida iz Brisela, gde učestvuje na samitu G7.

Osudjujući oštro novu raketnu probu Pjongjanga, Bela uverava da će SAD preduzeti „sve neophodne mere da obezbede američke teritorije, Južnu Koreju i Japan“.

Rezolucije UN zabranjuju Severnoj Koreji, koja je pod medjunarodnim sankcijama zbog svojih nuklearnih i oružanih programa, da testira balističke rakete.

Pjongjang je od početka ove godine sproveo više raketnih testova i obavio dva lansiranja, kako tvrdi, satelita za izvidjanje.

To medjutim nisu bile interkontinentalne rakete, čak iako Vašington i Seul sumnjaju da je severnokorejski režim testirao odredjene takve sisteme tokom ovih lansiranja.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.