U trendu

Severna Koreja kritikuje SAD zbog odluke da pošalju tenkove u Ukrajinu

PJONGJANG – Severna Koreja danas je kritikovala SAD zbog odluke da pošalju borbene tenkove Abrams u Ukrajinu, navodeći da je taj plan samo eskalirao situaciju u ratu u Ukrajini.

Mlađa sestra severnokorejskog lidera Kim Džong Una i visoki zvaničnik vladajuće partije Kim Jo Džong kaže da Vašington „i dalje prelazi crvenu liniju“ i ovim potezom otkriva svoje konfrontiranje prema Rusiji, prenela je agencija Kjodo.

Ona je dodala da SAD „razmišljaju o mobilizaciji vojnih potencijala na antiruskom frontu, a isto važi i za zapadne zemlje“.

Korejska centralna novinska agencija objavila je saopštenje u kojem stoji da su „SAD najveći zločinac koji predstavlja ozbiljnu pretnju i izazov za stratešku bezbednost Rusije i gura regionalnu situaciju u sadašnju tešku fazu“.

Navodi se da je Pjongjang, tradicionalno poznat po bliskim odnosima sa Moskvom, podržao rat Rusije u Ukrajini, uz obrazloženje da je pritisak iz SAD i Evrope prisilio Kremlj na takav potez.

Američki predsednik Džozef Bajden naveo je ranije ove nedelje da je Vašington odlučio da Ukrajini obezbedi tehnološki napredne tenkove, nakon odluke Nemačke da isporuči svoje tenkove Leopard 2.

Druge zemlje, poput Britanije i Kanade, takođe su predstavile slične planov pomoći Ukrajini da unapredi svoje odbrambene sposobnosti protiv Rusije.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar