Severna Koreja najavila Japanu da će lansirati satelit

Severna Koreja obavestila je Tokio da će narednih nedelja lansirati satelit, saopštila je danas japanska obalska straža.

To bi, kako navodi agencija AP, mogao biti pokušaj Pojongjanga da stavi u orbitu svoj prvi vojni sateliz za izviđanje.

Pjongjang je obavestio japansku obalsku stražu da će biti lansirana raketa „između 31. maja i 11. juna“ i da treba da padne u zoni blizu Žutog mora, Istočnog kineskog mora i istočno od filipinskog ostrva Luson, rekao je portparol obalske straže za Frans pres.

Japanska obalska straža izdala je bezbednosno upozorenje brodovima u toj oblasti za te datume, zbog mogućeg pada krhotina.

Da bi lansirala satelit u svemir Severna Koreja bi morala da koristi tehnologiju raketa dugog dometa koja joj je zabranjena rezolucijama Saveta bezbednosti UN. Za njena ranija lansiranja satelita za posmatranje Zemlje smatralo se da su prikrivene raketne probe, navodi AP.

Iz kancelarije japanskog premijera Fumija Kišide navedeno je na Tviteru da je on dao instrukcije oko informacije Severne Koreje o „lansiranju balističke rakete koju ona opisuje kao satelit“.

Kišida je naredio ministarstvima i agencijama da sarađuju da prikupe potrebne podatke i pozvao na saradnju sa saveznicima Japana, posebno SAD i Južnom Korejom.

Japansko ministarstvo odbrane je reagovalo i naredilo vazduhoplovnim odbrambenim snagama da obore svaku balističku raketu za koju se potvrdi da će pasti u nacionalne vode.

Rakete presretači SM-3 i rakete tipa Patriot PAC-3 će biti raspoređene sa tim cilje, navelo je ministarstvo odbrane.

„Iako se opisuje kao satelit lansiranje koje koristi tehnologiju balističkih raketa predstavljalo bi kršenje bezbednostnih rezolucija Ujedinjenih nacija i ozbiljan problem koj preti bezbednosti ljudi“, rekao je Kišida.

Pjongjang je poslednjih meseci pojačao broj ispaljivanja raketa od kojih su neka podstakle aktiviranje sistema uzbune u Japanu.

Upitan o mogućim pregovorima sa severnokorejskim vođom Kim Džong Unom, japanski premijer je ponovio danas da je Tokio otvoren za razgovore i dodao da se nada da će biti ostvaren konkretan napredak.

Severnokorejska novinska agencija KCNA je objavila izjavu zamenika ministra spoljnih poslova u kojoj je primetan pomirljiv pristup odnosima sa Japanom, što je neuobičajen stav Pjongjanga.

Ako Japan izbegne da ga „blokira prošlost“ i traži rešenje za poboljšanje odnosa nema nikakvog razloga da se Severna Koreja i Japan ne sastanu, navodi se izjava Pak San Gila.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.