U trendu

Severna Koreja nazvala bezumnim slanje američkog nosača aviona

Severna Koreja najavila je oštre kontra mere na svaki vojni potez koji bi mogao da usledi posle odluke američke ratne mornarice da pošalje nosač aviona USS Karl Vinson i njegovu flotu u vode kod Korejskog poluostrva.

Saopštenje iz Pjongjanga izdato je u vreme kada su već podignute tenzije na Korejskom poluostrvu zbog američko-južnkorejskih vežbi koje su u toku i nedavnih severnokorejskih proba balistčkih raketa.

Pjongjang smatra da su godišnje američko-južnokorejske vojne vežbe generalna proba za invaziju, dok severnokorejsko lansiranje raketa dugog dometa predstavlja kršenje rezolucija UN.

Portparol severnokorejskog ministarstva spoljnih poslova rekao je da je „bezumno“ američko rasporedjivanje vojnih brodova da bi zauzeli Severnu Koreju dostiglo zabrinjavajuću fazu, prenela je danas zvanična severnokorejska agencija KCNA.

„Mi ćemo smatrati SAD u potpunosti odgovornim za katastrofalne posledice koje takve sramotne akcije mogu da proizvedu“, rekao je on.

Vašington je tokom vikenda najavio da će nosač aviona USS Karl Vinson i njegova flota krenuti ka Korejskom poluostrvu, uz prethodno stajanje u Australiji.

Tu najavu koja je data neposredno posle američkog kaznenog udara na Siriju, mnogi su protumačili kao demonstraciju sile administracije američkog predsednika Donalda Trampa, navodi agencija Frans pres.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar