U trendu

Severna Koreja odbija razgovore o svom nuklearnom programu

Severna Koreja saopštila je večeras da odbija bilo kakve razgovore sa SAD i Južnom Korejom o svom nuklearnom programu, ocenivši da to „ne dolazi u obzir“ dok Pjongjang i Seul ne potpišu mirovni sporazum.

Američki predsednik Barak Obama izjavio je u petak uveče da su SAD spremne na dijalog sa Severnom Korejom ukoliko ta zemlja odustane od nuklearnog oružja.

„Spremni smo na dijalog sa zemljama s kojima imamo konfliktnu prošlost, ali Kim Džong-un (predsednik Severne Koreje) treba da shvati da nema privrednog razvoja u njegovoj zemlji ako su mu oči i dalje okrenute prema nuklearnom oružju“, rekao je Obama.

Predsednica Južne Koreje Park Geun-hje, koja je boravila u Vašingtonu, izjavila je da bi njena zemlja sarađivala sa severnim susedom ako bi Pjongjang „pokazao istinsku volju“ da odustane od nuklearnog oružja.

Ministarstvo inostranih poslova Severne Koreje navelo je da takvi razgovori „ne dolaze u obzir“ dok su obe Koreje još u ratu.

Korejski rat, vođen od 1950. do 1953, završen je primirjem, a ne i mirovnim sporazumom, što je ostavilo korejsko poluostrvo tehnički i dalje u ratnom stanju.

Severna Koreja je izvela tri nuklearne probe, 2006, 2009. i 2013. godine i zapretila je četvrtom probom uprkos međunarodnim sankcijama.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.