U trendu

Severna Koreja optužila SAD da stvaraju situaciju nuklearnog rata

Izaslanik Severne Koreje u Ujedinjenim nacijama optužio je danas SAD da pretvaraju Korejsko poluostrvo u „najveće svetsko žarište“ i stvaraju „opasnu situaciju u kojoj bi nuklearni rat mogao da izbije svakog trenutka“.

Kim In Rijong rekao je na konferenciji za štampu danas u UN da su aktuelne američko-južnokorejske vojne vežbe najveće do sada organizovane i da predstavljaju „agresivnu ratnu vežbu“.

On je rekao da su severnokorejske mere o jačanju nuklearnih snaga samoodbrambene, da bi se suočili sa „opasnom američkom nuklearnom pretnjom i ucenom“.

Severna Koreja spremna je da odgovori „na svaki tip rata“ koji bi pokrenule SAD, upozorio je izaslanik Pjongjanga u UN.

„Ako se SAD usude da izaberu vojnu akciju Narodna Demokratska Republika Koreja spremna je da reaguje na svaki tip rata koji bi želele SAD“, rekao je on.

Američki potpredsednik Majk Pens izjavio je danas tokom posete demilitarizovanoj zoni izmedju Severne i Južne Koreje da je „era strateškog strpljenja“ sa Severnom Korejom završena, izražavajući nestrpljenje pošto Pjongjang ne pokazuje spremnost da se odrekne nuklearnog oružja i balističkih raketa.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.