U trendu

Severna Koreja pokušala lansirati projektil, propao pokušaj

Severna Koreja je u nedelju pokušala izvesti novo lansiranje projektila u blizini Sinpa na istočnoj obali, ali veruje se kako je pokušaj propao, izvestili su južnokorejski vojni izvori, prenose svetski mediji.

Pokušaj lansiranja raketa dogodio se dan nakon vojne parade održane u Pjongjangu, kojom je obeležen rođendan utemeljitelja Severne Koreje Kim-Il Sunga, a na kojoj su, po svemu sudeći, bili prikazani balistički projektili.

Iz iste regije je lansiran balistički projektil ranije ovog meseca, uoči sastanka čelnika SAD-a i Kine, ključnog severnokorejskog saveznika, na kome je jedna od glavnih tema trebalo biti intenzivno naoružavanje Severne Koreje.

Napetost u regiji je naglo eskalirala, a sve je veća zabrinutost da bi Severna Koreja uskoro mogla izvesti šestu nuklearnu probu ili testirati balistički projektil.

Iz Bele kuće su obavili da je američki predsednik Donald Tramp upozorio Severnu Koreju na mogućnost američke vojne akcije protiv njih. Američki predsednik je naredio mornaričkoj floti koju predvodi nuklearni nosač brodova da se uputi prema regiji, da bi pokazao moć, a iz njegovog ureda su najavili mogućnost uvođenja strožih ekonomskih sankcija za „severnjake“.

Iz Severne Koreje je na to stigao odgovor o mogućem nuklearnom napadu na SAD.

Američki dopredsjednik Majk Pens u nedelju stiže u Južnu Koreju na svom desetodnevnom putovanju Azijom, što se tumači kao znak podrške američkim saveznicima u okolnostima rastućih napetosti zbog severnokorejskog programa naoružavanja.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.