Severna Koreja preti širenjem nukleranog arsenala i upozorava na neprijateljstvo SAD

Severnokorejski lider Kim Džong Un zapretio je danas proširenjem nukleranog arsenala i razvojem sofisticiranijih sistema nuklearnog oružja, rekavši i da budućnost odnosa Pjongjanga i SAD zavisi od odustajanja Vašingtona od neprijateljske politike.

Na Kongresu vladajuće severnokorejske komunističke partije, prvom u pet godina, Kim je rekao da je „ključ za uspostavljanje novih odnosa sa SAD u tome da li će Vašington prekinuti neprijateljsku politiku“ prema Pjongjangu, prenela je državna agencija KCNA.

Kim je kazao da neće koristiti nuklearno oružje osim ako „neprijateljske snage“ ne nameravaju prve da ga upotrebe protiv Severne Koreje.

Naveo je da Severna Koreja mora dodatno da ojača svoju vojnu i nuklearnu sposobnost pošto raste opasnost od američke invazije na njegovu zemlju.

Kim je danas partijskim zvaničnicima naredio da razvijaju rakete sa višestrukim bojevim glavama, nuklearne rakete sa podvodnim lansiranjem, satelite za špijuniranje i podmornice sa nuklearnim oružjem, navela je KCNA.

Njegove današnje izjave tumače se kao pokušaj pritiska na budućeg američkog predsednika Džozefa Bajdena koji 20. januara preuzima dužnost.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.