Severna Koreja: Termonuklearni rat može da izbije svakog trenutka

Zamenik ambasadora Severne Koreje u UN Kim In Rjong optužio je danas SAD da su Korejsko poluostrvo pretvorile u „najveće svetsko žarište“ i stvorile „opasnu situaciju u kojoj termonuklearni rat može da izbije svakog trenutka“, prenosi AP.

On je na konferenciji za novinare izjavio da je Severna Koreja spremna da odgovori na „svaki vid rata“ koji bi pokrenula američka vojna akcija, reagujući tako na upozorenje potpredsednika SAD Majka Pensa Pjongjangu da ne stavljaju na probu odlučnost SAD.

„Ako se SAD usude da izaberu vojnu akciju… Demokratska narodna republika Koreja je spremna da odreaguje na svaki vid rata koji požele SAD“, rekao je zamenik severnokorejskog ambasadora, preneo je AFP.

Potpredsednik SAD Majk Pens ponovio je na granici između Severne i Južne Koreje, dan nakon neuspelog lansiranja rakete Severne Koreje, da je „era strateškog strpljenja“ sa Pjongjangom gotova.

„Postojao je period strateškog strpljenja, ali je era strateškog strpljenja gotova“, rekao je Pens.

Pjongjang će nastaviti da vrši raketne probe, uprkos osudi međunarodne zajednice i povećanju vojnih napetosti sa Sjedinjenim Američkim Državama, najavio je zamenik ministra spoljnih poslova Severne Koreje Han Song Rjol.

„Vršićemo još raketnih proba, na nedeljnom, mesečnom i godišnjem nivou“, rekao je on za BBC.

On je upozorio da bi izbio sveobuhvatni rat ukoliko bi SAD bile „dovoljno neoprezne da upotrebe vojna sredstva“.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.