Severna Koreja upozorila da je sposobna za nuklearnu probu

Severna Koreja je danas upozorila da je spremna da izvede nuklearnu probu „u bilo koje vreme i na bilo kojoj lokaciji“, u jeku pojačanih tenzija na Korejskom poluostrvu.

Tenzije na Korejskom poluostrvu pojačane su retorikom iz Severne Koreje i nagoveštavanjem da ta zemlja možda priprema lansiranje rakete dugog dometa ili šestu nuklearnu probu, a Vašington odbija da isključi vojni napad kao odgovor na to.

Ministarstvo spoljnih poslova Severne Koreje saopštilo je da je ta država „u potpunosti spremna da odgovori na bilo koju opciju za koju se opredele SAD“.

Pjongjang će nastaviti jačanje svojih sposobnosti za „preventivni nuklearni napad“, osim ako se Vašington ne odrekne neprijateljske politike, navelo je severnokorejsko ministarsrvo, prenela je agencija KCNA.

Severna Koreja je izvela pet nuklearnih proba u poslednjih 11 godina i veruje se da napreduje ka svom cilju izgradnje rakete sa bojevom glavom koja može da dostigne kontinentalni deo SAD.

Frans pres navodi da Pjongjang zaoštrava retoriku svakog proleća, kada Vašington i Seul sprovode zajedničke vojne vežbe, koje osudjuje kao vežbe invazije.

Kako je navelo severnokorejsko Ministarstvo spoljnih poslova, da Severna Koreja nije naoružana „moćnom nuklearnom snagom“, Vašington bi „bez oklevanja počinio isti čin agresije u Koreji, kao što to čini u drugim zemljama“. 

(Beta)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike