Severnokorejski mediji: Kim je „sjajno sunce 21. veka“

Severnokorejski mediji pozdravili su juče lidera te zemlje Kim Džong-Una kao „sjajno sunce 21. veka“, u trenutku kada Severna Koreja privodi kraju pripreme za značajan kongres vladajuće partije koji će u petak biti održan posle skoro 40 godina.

Očekuje se da će na ovom retkom skupu biti učvršćen Kimov status vrhovnog lidera, više od četiri godine nakon što je došao na vlast posle smrti svog oca Kim Džong-Ila, prenosi AFP.

Zvanično glasilo vladajuće stranke „Rondong Sinmun“ navodi da će predstojeći kongres biti „sveti“ događaj koji će ovekovečiti Kimova postignuća, od infrastukturnih projekata do razvijanja balističkih raketa koje se lansiraju sa podmornica.

List dodaje da su te pobede izvojevane kroz nacionalnu borbu protiv sankcija UN zbog nuklearnog programa Severne Koreje, pretnje koju predstavljaju vojne vežbe SAD i Južne Koreje i međunarodnih kritika na račun stanja ljudskih prava u Severnoj Koreji.

„Rodong“ ističe da je nuklearni arsenal Severne Koreje „blago sreće koje će u narednim decenijama omogućiti mnogo toga“.

Rasprostranjene su spekulacije, delimično na osnovu satelitskih snimaka, da se Severna Koreja priprema da izvede petu nuklearnu probu neposredno uoči ili čak tokom kongresa, kako bi potvrdila svoje tvrdnje da je istinska nuklearna sila, zaključuje francuska agencija.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.