U trendu

Severnokorejski zvaničnik stigao u Belu kuću da preda pismo

Visoki severnokorejski zvaničnik stigao je danas u Belu kuću gde treba da preda pismo severnokorejskog vodje Kim Džong Una predsedniku SAD Donaldu Trampu.

Kim Jong Čol, jedan od najbliskijih saradnika severnokorejskog vodje, stigao je danas popodne u Belu kuću gde ga je dočekao šef kabineta Džon Keli i uveo u zgradu gde treba da se sastane s Trampom.

Kim je najviši severnokorejski zvaničnik u poseti Beloj kući u poslednjih 18 godina, što je vrlo simboličan znak smirivanja tenzija izmedju dve zemlje posle strahovanja izazvanih prošlogodišnjim severnkorejskim raketnim probama.

Za sada nije objavljen sadržaj pisma koje nosi.

Kim je prethodno u Njujorku razgovarao s američkim državnim sekretarom Majkom Pompeom o pripremama za održavanje najavljenog samita Tramp-Kim u Singapuru, koji je još neizvesan. Pompeo je rekao da je uveren da se pregovori s Pjongjangom kreću u dobrom pravcu.

„Naše dve zemlje se nalaze na prekretnici u našim odnosima i bilo bi ništa manje nego tragično da dozvolimo da se ova prilika propusti“, rekao je Pompeou u Njujorku posle sastanka s Kim Jong Čolom.

Pompeo nije rekao da li je definitivno sigurno da će se održati samit u Singapuru 12. juna i nije mogao da kaže da li će ta odluka biti doneta pošto Tramp pročita pismo severnokorejskog vodje. Ipak njegove izjave su bile najpozitivnije izjave nekog američkog zvaničnika otkad je Tramp naglo otkazao samit prošle nedelje posle ratobornih izjava iz Severne Koreje.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.