U trendu

Sezona monsuna izazvala poplave u Tajlandu

BANGKOK – Sezona monsuna praćena obilnim kišama mogla bi da intenzivira poplave i pogorša situaciju kojom je pogođena skoro trećina teritorije Tajlanda, potvrdili su danas zvaničnici.

Spasilačke ekipe postavljaju improvizovane brane i pumpama nastoje da umanje razorne posledice plavnog talasa i nastalu štetu.

U saopštenju tajlandskog Odeljenja za prevenciju i ublažavanje katastrofa, tropska oluja koja je tokom vikenda zahvatila više delove zemlje izazvala je poplave u kojima je pogođeno ukupno 58.977 porodičnih domaćinstava, prenosi AP.

Buntam Lertcukekasem, generalni direktor ovog odeljenja, upozorio je na konferenciji za novinare da 12 provincija duž reke Čao Praja, uključujući i Bangkok i staru tajlandsku prestonicu Ajutaja, treba pripremiti za nove poplave jer će se u narednih nekoliko dana nivo vode u veštačkom jezeru na brani Čao Praja povećavati za 30-ak centimetara po kubnom metru.

U spasilačkim naporima i pripremi džakova sa peskom u Ajutaji pomagali su i pripadanici tajlandske vojske.

Guverner Bangkoka Asvin Kvanmuang je na svojoj Facebook stranici objavio da situacija u prestonici još uvek nije kritična i potvrdio da su se lokalne vlasti temeljno pripremale za odbranu od poplavnog talasa postavljajući brane i crpne stanice.

Premijer Prajut Čan-oča i nekoliko članova tajlandske vlade sastali su se u nedelju sa ljudima pogođenim poplavama i uručili pomoć u provinciji Sukotai.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.