U trendu

Si Đinping: Bez reformi nema napretka za biznis u Kini

Predsednik Kine Si Đinping danas je u obraćanju osnivaču Amazona Džefu Bezosu, milijarderu i ulagaču Vorenu Bafetu i drugim vodećim američkim i kineskim poslovnim ljudima obećao da će njegova zemlja raditi na tome da ukloni prepreke za strana ulaganja i unaprediti zaštitu intelektualne svojine. 

Sijeva konferencija u Sijetlu s vodećim ličnostima iz poslovnog sveta označila je početak užurbanog dana, tokom kojeg je bila planirana i poseta kompanijama Boing i Majkrosoft. 

Među trideset vodećih predstavnika iz sveta biznisa bili su i direktori kompanija Epl (Apple) i Majkrosoft (Microsoft), kao i kompanije Alibaba, kineskog giganta u oblasti elektronske trgovine. U razgovoru iza zatvorenih vrata učestvovao je i bivši američki ministar finansija Henri Paulson, koji se prisutnima obratio pre kineskog predsednika. 
 
U uvodnom govoru koji je bio otvoren za medije, Si je rekao da kineska privreda ima ogroman potencijal i da će lideri države nastaviti da uklanjaju prepreke za strana ulaganja. 

„Bez reformi, neće biti motorne snage. Bez otvaranja, neće biti progresa“, rekao je Si, dodajući da ima dobrih vesti i da veruje da će biti još dobrih  vesti u budućnosti.

Si je kao uzroke usporavanja privrednog rasta Kine i pada vrednosti akcija na njenim berzama naveo tri faktora – globalne ekonomske probleme, napore Kine u oblasti regulacije i produžene strukturne probleme u zemlji.  

Dodao je, medjutim, da dugoročno veruje da su temelji kineske privrede dobri.

Svi učesnici sastanka potpisali su pismo upućeno Si Đinpingu i američkom predsedniku Baraku Obami, u kojem su od njih zatražili da se zauzmu za sklapanje sveobuhvatnog sporazuma koji bi predstavljao okvir za veća međusobna ulaganja u privrede dve zemlje, a danas su od Sija o tom predlogu čuli ohrabrujuće reči.
 
„Jednom kada bude zaključen, sporazum će dodatno olakšati pristup tržištu i stvoriti otvorenija i transparentnija tržišna pravila“, rekao je Si.

On je rekao da „Kina nikada neće zatvoriti svoja otvorena vrata za spoljni svet“.

Si je predložio i saradnju dve zemlje na suzbijanju sajber kriminala, problema koji je izazvao tenzije u odnosima Pekinga i Vašingtona, koji optužuje Kinu za hakerske napade epidemijskih razmera. 

Skupu nisu prisustvovali prestavnici Tvitera (Twitter), Fejsbuka (Facebook) i Gugla (Googl), kompanija čije su internetske stranice u Kini blokirane.

Ranije danas saopšteno je da su se kineske kompanije saglasile da za 38 milijardi dolara kupe 300 aviona od kompanije Boing, a dodatno, kineska državna korporacija za civilnu avijaciju je sa američkim gigantom postigla dogovor o izgradnji centra za montažu letelica u Kini.

Si Đinping je juče doputovao u Sijetl, u trodnevnu posetu, a kasnije ove sedmice posetiće Vašington. 

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.