U trendu

Si Đinping naglašava sistematsku zaštitu nematerijalnog kulturnog nasleđa

Kineski predsednik Si Đinping podvukao je solidan napredak u sistematskoj zaštiti nematerijalnog kulturnog nasleđa i boljem predstavljanju kineske kulture svetu.

Si, koji je takođe generalni sekretar Centralnog komiteta Komunističke partije Kine i predsednik Centralne vojne komisije, izneo je ove primedbe nedavno u važnom uputstvu o zaštiti nematerijalnog kulturnog nasleđa, prenosi Sinhua.

Upisivanje „tradicionalnih tehnika prerade čaja i povezanih društvenih praksi u Kini“ na Uneskovu Reprezentativnu listu nematerijalnog kulturnog nasleđa čovečanstva značajno je za promociju kineske kulture čaja, rekao je Si.

On je pozvao na solidne napore u unapređenju sistematske zaštite nematerijalnog kulturnog nasleđa i na bolje zadovoljavanje sve većih intelektualnih i kulturnih potreba ljudi, kao i na izgradnju kulturnog poverenja i snage.

Naglasio je potrebu da se promoviše kreativna transformacija i razvoj najboljeg iz tradicionalne kineske kulture, poboljša kohezija kineske nacije i privlačnost kineske kulture, produbi razmena i uzajamno učenje sa drugim civilizacijama, da se bolje ispričaju priče o dobroj kineskoj tradicionalnoj kulturi i bolje predstavi kineska kultura svetu.

„Tradicionalne tehnike prerade čaja i povezane društvene prakse u Kini“ upisane su na Uneskovu Reprezentativnu listu nematerijalnog kulturnog nasleđa čovečanstva nakon položenog ispita 29. novembra na 17. zasedanju Međuvladinog komiteta Uneska za zaštitu nematerijalnog kulturnog nasleđa održanom u marokanskoj prestonici Rabatu.

Kina sada ima 43 stavke na Uneskovoj listi nematerijalne kulturne baštine i po tome je prva u svetu. 

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.