U trendu

Si Đinping primio predsednika Brazila Lulu da Silvu uz najviše državne počasti

Kineski lider Si Đinping primio je danas uz najviše državne počasti predsednika Brazila Luiza Injasija Lulu da Silvu koji je u poseti Pekingu u nastojanju da ojača odnose dve zemlje posle krize nastale dok je na vlasti u Braziliji bio Žair Bolsonaro.

Ovo je drugi dan Luline posete Kini, najvažnijem trgovačkom partneru i ključnom u otporu ekonomskim institucijama pod dominacijom Zapada.

Lula je u Velikoj narodnoj hali kraj trga Tjenanmen u Pekingu dobio pune državničke počasti: kineska vojska je u njegovu čast 21 put ispaljivala plotune, a dva lidera su hodala zajedno uz zvuke brazilske pesme „Novo Tempo“, što znači – nova vremena.

Brazilski lider želi da obnovi veze sa Kinom nakon što su odnosi dve zemlje prošli kroz turbulentnu fazu dok je na vlasti u Brazilu bio Lulin prethodnik, desničarski predsednik Žair Bolsonaro.

Bolsonarova vlast je optuživala Komunističku partiju Kine da stoji iza pandemije kovida-19 i tvrdila da kineska kompanija Huavej špijunira za Peking.

Lula i Si uglavnom su razgovarali o trgovinskim vezama i drugim oblicima saradnje, ali su se dotakali i konflikta u Ukrajini i složili se oko potrebe da se on reši pregovorima, javila je kineska državna televizija Si-Si-Ti-Vi (CCTV).

Kinesko ministarstvo spoljnih poslova saopštilo je da Kina i Brazil kao strateški partneri dele „opsežne zajedničke interese“.

Brazilski ambasador u Kini je rekao da je sastanak Lule i Sija trajao oko tri sata i ocenio da je njegova dužina sama po sebi pozitivan znak.

Ministar finansija Brazila Fernando Hadad rekao je da njegova zemlja planira „veliki korak napred u kvalitetu odnosa“ sa Kinom i da „predsednik Lula želi politiku reindustrijalizacije“, a da ovom posetom „počinje novi izazov za Brazil: dovesti direktne investicije iz Kine“.

Hadad je rekao da odnos Brazila sa Kinom ne utiče na interes Brazilije da ima snažne veze sa SAD, i dodao da žali zbog toga što su „neke američke kompanije nedavno odlučile“ da napuste njegovu zemlju.

„Želimo partnerstva sa tri velika trgovinska bloka: SAD, Evropskom unijom i Kinom“, rekao je Hadad.

Tokom sastanka Lule i Sija potpisani su bilateralni sporazumi u 15 oblasti – od poljoprivrede do aeronautike.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar