U trendu

Si i Putin izrazili zabrinutost zbog pakta AUKUS

PEKING/MOSKVA – Kineski predsednik Si Đinping danas je, tokom razgovora putem video linka, zahvalio svom ruskom kolegi Vladimiru Putinu što je odoleo pokušajima da se napravi razdor između Pekinga i Moskve, a obojica su izrazili zabrinutost zbog formiranja pakta AUKUS.

„Visoko ste kotirali rusko-kineske odnose, nazvavši ih uzorom interakcije između dve zemlje u 21. veku. Podržali ste Kinu da očuva svoje nacionalne interese i stali čvrsto protiv pokušaja da se izazove razdor između naših zemalja. Izuzetno cenim vaš rad“, rekao je Si, preneo je TAS S.

Ruski predsednik je naznačio doprinos rusko-kineske saradnje stabilnosti u svetu.

„Bliska saradnja Rusije i Kine, njihove akcije na globalnoj areni, odgovorni zajednički pristup rezoluciji i rešavanju globalnih problema postali su važan stabilišući faktor u međunarodnim odnosima“, poručio je Putin.

RIA novosti prenose da je ruski predsednik obavestio Sija o razgovoru koji je nedavno imao sa DŽozefom Bajdenom, o pretnji zbog širenja NATO na istok i potrebom za pregovorima o bezbednosnim garancijama (da se neće širiti dalje na istok), ocenivši da je taj razgovor bio značajan, kazao je Putinov pomoćnik Juri Ušakov.

„Naš predsednik je ocenio da je razgovor (sa Bajdenom) bio informativan i koristan. On je preneo Bajdenu da je situacija povezana sa sve većom pretnjom ruskim nacionalnim interesima koja stiže od strane i SAD, kao i NATO, koji se konstantno približava ruskim granicama“, dodao je Ušakov.

Ruski i kineski lideri su razgovarali i o bezbednosnom paktu AUKUS (SAD-Velika Britanija-Australija), ocenivši da taj blok podriva nuklearnu ravnotežu i podiže tenzije u regionu, dodao je Ušakov.

„Izražena je zabrinutost zbog aktivnosti Amerike u rekonfiguriranju trenutne situacije u Azijsko-pacifičkom regionu zbog pakta AUKUS. Dvojica lidera su detaljno razgovarala na ovu temu“, naglasio je Ušakov.

Si i Putin su prethodno razgovarali 28. juna, na 20. godišnjicu potpisivanja Sporazuma o dobrosusedskim odnosima, prijateljstvu i saradnji između Rusije i Kine.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar