U trendu

Si na kongresu Komunističke partije Kine: Peking se ne odriče upotrebe sile za ujedinjenje Tajvana

Kineski predsednik Si Đinping izjavio je na otvaranju kongresa Komunističke partije Kine da se Peking „nikada neće odreći upotrebe sile“ za ponovno ujedinjenje Tajvana.

„Radićemo sa najvećom iskrenošću i najvećim naporima za mirno ujedinjenje (Tajvana), ali nikada nećemo odustati od upotrebe sile i zadržavamo mogućnost da preduzmemo sve neophodne mere“, rekao je Si.

Na početku 20. kongresa koji bi trebalo Siju da omogući da preuzme treći mandat na čelu države, predsednik je govorio o strogim merama borbe protiv kovida-19 i merama suzbijanja korupcije.

Kina je „u najvećoj meri zaštitila bezbednost i zdravlje ljudi i postigla značajne pozitivne rezultate koordinirajući prevenciju i kontrolu epidemije sa ekonomskim i društvenim razvojem“, rekao je Si.

Si je istakao da je „borba protiv korupcije odnela ubedljivu pobedu“ i „otklonila ozbiljne latentne opasnosti unutar stranke, države i vojske“.

Kineski predsednik nije govorio o tenzijama sa SAD ni o ratu u Ukrajini, ali je rekao da se Kina „odlučno protivi svakom obliku hegemonije“ i „mentalitetu hladnog rata“.

Oko 2.300 delegata Komunističke partije Kine, koji su u Peking došli iz svih kineskih pokrajina, do sledeće subote će imenovati novi Centralni komitet i članove Politbiroa.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.