U trendu

Si: Pitanje Tajvana se mora resiti na pravi nacin

PEKING – Kineski predsednik Si Đinping rekao je američkom kolegi DŽozefu Bajdenu da situacija oko Tajvana mora da se reši na pravi način kako bi se izbeglo da to pitanje ima negativan uticaj na diplomatske odnose Kine i SAD, preneli su kineski mediji.

Kina navodi da Tajvan, koji smatra svojom odmetnutom provincijom koja treba da bude vraćena pod okrilje Pekinga i silom ako bude neophodno, je najosetljivije i važno pitanje u odnosima sa SAD, preneo je Rojters.

Vašington, koji od Pekinga traži pomoć oko uspostavljanja mira u Ukrajini, nema formalne diplomatske odnose sa Tajpejom, ali je glavni snabdevač oružja Tajvana i važan partner.

„Neki pojedinci u SAD šalju pogrešne signale pro-nezavisnim snagama na Tajvanu, a to je veoma opasno. Ako se pitanje Tajvana ne reši kako treba, to će imati subverzivan uticaj na odnose između dve zemlje“, istakao je Si.

Bela kuća je u saopštenju navela da je Bajden, tokom jučerašnjeg telefonskog razgovora sa Sijem, ponovio da se američka politika prema Tajvanu nije promenila i naglasio da Vašington nastavlja da se protivi svakom unilateralnom potezu koji menja trenutni status kvo.

„Nadamo se da će SAD obratiti posebnu pažnju ovom pitanju“, kazao je Si Bajdenu.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.