U trendu

Si pozvao Komunističku partiju Kine da prigrli svoje marksističke korene

Kineski predsednik Si Djinping pozvao je danas Komunističku partiju Kine da prigrli svoje marksističke korene i založio se za ideološku disciplinu i žustru odbranu partijske vladavine u govoru povodom 95. godišnjice osnivanja partije.

U govoru na ceremoniji u Pekingu povodom godišnjice koji je prenosila televizija, Si je rekao da je istorija pokazala da partija ispravno vodi 1,3 milijardi stanovnika zemlje i da je njeno vodjstvo presudno za Kinu da ostvari svoju „veliku obnovu“.

Suočen sa usporavanjem privrede zemlje Si sve češće apeluje na ideološko jedinstvo, što se razlikuje od ranijih kineskih vodja koji su ukazivali na snažan ekonomski rast kao opravdanje za komunističku vladavinu, navodi agencija AP.

Si je dobio najviše aplauza kada je upozorio strane zemlje da Kina nikad neće žrtvovati svoje suštinske interese, suverenitet, bezbednost i razvojne planove.

Kako prenosi agencija Sinhua, Si je ponovio privrženost „Konsenzusu iz 1992“ u kome stoji da je Tajvan deo Kine ocenivši da se njime osigurava mirni razvoj odnosa dve strane.  

„Čvrsto se protivimo secesionističkim aktivnostima za nezavisnost Tajvana. Više od 1,3 milijardi stanovnika Kine i cela kineska nacija ni u kom slučaju neće tolerisati secesionističke aktivnosti bilo koga, bilo kada i u bilo kom obliku“, rekao je Si na ceremoniji obeležavanja 95. godišnjice osnivanja Komunističke partije Kine, prenosi agencija Sinhua.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.