U trendu

Si sa Putinom u Moskvi u cilju jačanja razumevanja i prijateljstva

PEKING – Kineski predsednik Si Đinping boraviće u zvaničnoj poseti Rusiji od 20. do 22. marta, koja treba da ojača međusobno poverenje i razumevanje Pekinga i Moskve, potvrdilo je kinesko Ministarstvo spoljnih poslova.

Portparol kineskog Ministarstva spoljnih poslova Vang Venbin rekao je na konferenciji za novinare da je predstojeća poseta Si Đinpinga Rusiji poseta za mir i da će Kina zadržati svoj „objektivan i nepristrasan stav“ o međunarodnim i regionalnim pitanjima, uključujući ukrajinsku krizu, preneo je CNN.

Vang je istakao da će Kina podsticati na mir i promovisati pregovore.

Kineski diplomata je dodao da će obe strane tokom posete praktikovati istinski multilateralizam zasnovan na principima nesvrstanosti i nekonfrontacije, kao i da ona neće biti usmerena protiv trećih strana, prenosi agencija RIA Novosti.

Predstojeća zvanična poseta kineskog predsednika Rusiji dodatno će ojačati međusobno poverenje i razumevanje između Pekinga i Moskve, rekao je Vang.

Istakao je da će poseta ojačati i politički temelj prijateljstva dva naroda, koji se prenosi sa generacije na generaciju.

Tokom posete Rusiji, Si Đinping će sa Putinom detaljno razmeniti mišljenja o bilateralnim odnosima i međunarodnim i regionalnim pitanjima od zajedničkog interesa, naveo je kineski diplomata.
On je napomenuo da će poseta doprineti i razvoju obostrano korisne saradnje u različitim oblastima, uključujući inicijativu Jedan pojas, jedan put, kao i Evroazijske ekonomske unije EAEU.

Kremlj je ranije danas saopštio da će kineski predsednik Si Đinping, doputovati 20. marta u državnu posetu Rusiji na poziv ruskog predsednika Vladimira Putina.

Kao rezultat razgovora dva predsednika biće potpisan niz važnih bilateralnih dokumenata, naglašeno je u saopštenju Kremlja.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.