U trendu

Šic: Nezvisnost KiM se ne može poništiti, verujem SRB to zna

BON – Poverenica nemačkog Ministarstva spoljnih poslova za odnose sa zemljama Zapadnog Balkana Suzan Šic izjavila je da bi interes Srbije trebalo da bude napredak u razgovorima sa Prištinom u okviru „sopstvenih pregovora o pristupanju EU“ i da veruje da i Srbija prepoznaje da se nezavisnost KIM ne može poništiti.

„Znamo da to nije lako, ali verujem da i Srbija prepoznaje da se nezavisnost Kosova više ne može poništiti. Takođe, ne bi trebalo da zaboravimo da će u SAD od 20. januara postojati druga administracija što će sigurno dati pregovorima novi zamah“, rekla je Šic za Dojče vele i dodala da razmena teritorija o kojoj se jedno vreme pričalo „nije na dnevnom redu“.

Prema njenim rečima, politička situacija na Košovu gde se očekuju vanredni izbori komplikuje i dijalog sa Beogradom, a kao ključno navodi da dijalog treba da dovede do sveobuhvatnog sporazuma koji je „politički sprovodiv“ i u Beogradu i u Prištini.

„To omogućava Srbiji i Kosovu perspektivu pridruživanja EU i doprinosi regionalnoj stabilnosti“, rekla je Šic koja je do prošle godine bila ambasadorka Nemačke u Albaniji.

Šic je godinu na izmaku i predsedavanje Nemačke Evropskom unijom ocenila kao „polupunu čašu“ kad je u pitanju integracija Zapadnog Balkana.

„U godini koja se bliži kraju bilo je važno da Zapadni Balkan imamo u vrhu agende EU i da naše politike pokažu da je integracija zapadnog Balkana u EU strateški cilj. I u sledećoj godini ćemo aktivno nastaviti da vodimo takvu politiku“, rekla je Šic.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.