U trendu

Sijarto: Danski i nemački vojnici ne ginu u ratu, ukrajinski Mađari ginu

BUDIMPEŠTA – Mir u Ukrajini bi spasao živote, zato mađarska vlada apeluje na prekid vatre i momentalne mirovne pregovore, izjavio je danas ministar spoljnih poslova Mađarske Peter Sijarto.

On je za hrvatski N1 rekao da, kada je reč o poziciji Mađarske, ona se razlikuje od ostatka Evropske unije.

„Danski ili nemački vojnici ne ginu u ovom ratu, ali Mađari da“, rekao je Sijarto, aludirajući na ukrajinsku etničku zajednicu u Mađarskoj, čiji se pripadnici bore u ukrajinskoj vojsci, prenosi novinska agencija MTI.

On je rekao da je na „ratna retorika u toj hemisferi mnogo jača nego priča o miru“, ali se nada da će evropske i transatlanske zajednice takođe usvojiti mađarsku poziciju.

„Mađarska nije deo konflikta, stoga, nije na mađarskoj vladi da kaže šta treba da se desi nakon prekida vatre, ali geografski integritet i suverenitet mora da se sagleda. Jasno je ko je koga napao, a Budimpešta osuđuje Rusiju zbog rata“, poručio je Sijarto.

Odgovarajući na pitanje da li kraj rata zavisi od ruskog predsednika Vladimira Putina, Sijarto je rekao da „očigledno, postoje dve strane u ratu“ i da se nada da će strane razgovarati jer, kako je naveo, „obe strane žele održiv mir“.

Upitan o mogućnosti da premijer Viktor Orban poseti Kijev, Sijarto je rekao da je Orban dobio poziv i da sada „tehnički detalji moraju da budu razjašnjeni“.

„Kada se steknu uslovi, može biti posete“, rekao je Sijarto.
Na temu prijema Finske i Švedske u NATO, Sijarto je rekao da je mađarska vlada podržala njihove aplikacije, dodajući da smatra da će poslanici podržati predlog vlade koji je na skupštinskom razmatranju.

Na pitanje zagrebačkog N1 o podršci Budimpešte Republici Srpskoj, Sijarto je rekao da Mađarska ima „veoma dobre“ odnose sa Srbijom i da smatra da je stabilnost na Zapadnom Balkanu ključna, prenosi MTI.

Ekonomska stabilnost je ključ, i zato, kako je dodao Orban, mađarska vlada podržava mala i srednja preduzeća u RS.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar