U trendu

Sijarto: EU se suočava sa ogromnim migrantskim pritiskom

BUDIMPEŠTA – Nakon što je Evropska unija odlučila da uvede novi set sankcija pojedinim beloruskim državljanima i kompanijama, ministar spoljnih poslova Mađarske Peter Sijarto izjavio je da se EU suočava sa „migrantskim pritiskom bez presedana“, rekavši da je evropski blok već bio „pod opsadom sa juga, jugoistoka i istoka“.

On je rekao da je Višegradska grupa takođe održala specijalan sastanak danas, gde su Češka, Slovačka i Mađaraskja ponudile pomoć Poljskoj, preneo je MTI.

Kada se Mađarska suočila sa sličnom situacijom 2015. godine, ostale zemlje grupe V4 su pomognle, dodao je mađarski ministar.

Kada je reč o pritisku migranata sa juga, Sijarsto je naglasio da je važno da se unaprede uslovi življenja, umesto podržavanja emigracija iz problematičnih afričkih zemljalja.

Mađarska daje svoj udeo kada je reč o takvim naporima, dodao je, napominjući da do kraja 2023. godine Budimpešta će doprineti sa 80 vojnika u evropskoj Takuba radnoj grupi koja se bori protiv militanata povezanih sa takozvanom Islamskom državom u Maliju.

Sijarto je takođe apleovao na EU da ubrza integraciju Zapadnog Balkana u blok, rekavši da Mađarska od Brisela očekuje da počne pristupne pregovore sa Albanijom i Severnom Makedonijom i da otvori bar dva pristupna poglavlja sa Srbijom pre kraja ove godine.

„Svako ko blokira ovo, mora da podnese odgovornost za štetu istorijskih razmera koje će izazvati u ovom regionu“, naveo je Sijarto.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar