U trendu

Sijarto: Mađarska ne pristaje na zabranu uvoza ruske nafte

BUDIMPEŠTA – Mađarska vlada neće dozvoliti embargo na isporuke ruske nafte u obliku koji je nedavno predložila Evropska komisija, rekao je danas ministar spoljnih poslova Mađarske Peter Sijarto.

On je komentarišući pripremu šestog paketa sankcija
protiv Rusije naveo da bi stupanjem ovog predloga na snagu bilo „potkopano snabdevanje Mađarske energijom, a preko nje i celokupna mađarska privreda“, prenosi TAS S.

Nesto ranije danas je mađarski premijer Viktor Orban rekao da bi zabrana isporuke ruske nafte pogodila ekonomiju zemlje poput atomske bombe i da je to „crvena linija” za Budimpeštu.

Mađarska vlada je više puta objašnajavala kako je jedina velika rafinerija nafte u zemlji tehnološki uređena na takav način da najmanje 65 odsto sirove nafte dolazi iz Rusije.

S druge srane, izvršni direktor u kompaniji MOL Žolt Hernadi napominje da će biti potrebne dve do četiri godine i nekoliko stotina miliona dolara za restrukturiranje procesa proizvodnje i prelazak na druge sirovine, te dodaje da je ta firma nedavno bila prisiljena da razradi takav scenario.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar