U trendu

Sijarto: NATO da izvrši iskrenu analizu grešaka u AVG

MOSKVA – NATO alijansa bi trebalo da izvrši iskrenu analizu onoga što se dogodilo u Avganistanu tokom njene vojne kampanje kako bi se uverila da se slične greške neće ponoviti u budućnosti, izjavio je danas mađarski ministar spoljnih poslova Peter Sijarto.

Kada bude završena evakuacija i kada budemo imali vremena da konačno razmotrimo ovo pitanje iskreno bez ikakvog preterivanja i bilo kakve neravnoteže, moramo razmotriti kako su se stvari mogle dogoditi na ovaj način, kazao je Sijarto u intervjuu za TAS S.

„Moramo izvući zaključke, naravno, jer bismo mogli da imamo drugu misiju u budućnosti po sličnom pitanju. Nemojte činiti iste greške koje smo mi učinili“, rekao je on.

Sijarto je dodao da su planovi NATO za oslobađanje Avganistana od terorizma i poboljšanje ove zemlje propali.

„Bili smo tamo 20 godina. Žrtvovali smo ljude i žrtvovali smo mnogo novca i tu smo gde smo bili pre 20 godina, talibani su se vratili“, dodao je on.

„Nadam se da će sve strane u Savezu biti spremne za takvu analizu, jer ako ne napravite takvu analizu, postojaće šansa da ćemo u budućnosti napraviti istu vrstu greške, što ne bi trebalo da se dogodi“, naglasio je Sijarto.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.