U trendu

Sijarto: Nećemo prihvatiti nikakve sankcije EU protiv interesa Mađarske

BUDIMPEŠTA – Ministar inostranih poslova i spoljne trgovine Mađarske Peter Sijarto, poručio je danas da ta zemlja neće prihvatiti, kao što nije ni do sada, nikakve sankcije EU Rusiji koje bi dovele u pitanje bezbednost snabdevanja energentima Mađarske i njenih građana.

„Do sada smo uspeli da se izborimo za izuzećem od određenih sankcija radi obezbeđivanja snabdevanja energetima naših građana. Još jednom da podvučem da za izbijanje rata u Ukrajini nije odgovorna Mađarska i ne prihvatamo da se cena tog rata naplaćuje od nas“, poručio je Sijarto odgovarajući na zajedničkoj konferenciji sa šefom srpske diplomatije Ivicom Dačićem.

Sijarto je istakao da je snabdevanje Mađarske energentima obezbeđeno, kao i da su opasnost za to samo mogle da znače sankcije i to samo ukoliko Mađarska ne bi bila sposobna da onemogući EU da uvede sankcije koje su protiv njenih interesa.

Uspeli smo da se izborimo za naše ciljeve, naveo je Sijarto i naglasio da zahvaljujući tome snabdevanje energetima nije dovedeno u opasnost u Mađarskoj.

„U Briselu se razmišlja o daljim sankcijama, i pitanje je kakve bi efekte mogle da imaju te sankcije u budućnosti, ali kao ni do sada ni u buduće nećemo prihvatiti nikakve sankcije koje bi dovele u pitanje bezbednost naše zemlje u snabdevanju energentima“, naglasio je Sijarto.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.