U trendu

Sijarto: Nepravedno neotpocinjanje pregovora EU sa Skopljem

BUDIMPEŠTA – Neotpočinjanje pristupnih pregovora Brisela sa Severnom Makedonijom je nepravedno, jer je zemlja primenila sve potrebne mere, izjavio je danas mađarski ministar spoljnih poslova Peter Sijarto.
On je na zajednickoj konferenciji za novinare sa makedonskim kolegom Bujarom Osmanijem rekao da je „Zapadni Balkan ponovo bio prevaren“ na ministarskom sastanku Evropske unije prošle nedelje, jer pristupni pregovori još uvek ne mogu da počnu uprkos odluci donetoj pre godinu i po dana, prenosi mađarska agencija MTI.

„Smatramo situaciju štetnom, opasnom i suprotnom interesima EU kako u pogledu bezbednosnih tako i ekonomskih interesa“, izjavio je Sijarto.

On je osudio politiku EU na Zapadnom Balkanu, navodeći da se ona „svela na lekcije i kaznene mere“.
U vreme kada se EU suocava sa istorijskim izazovima, zajednici je potreban „izvestan uspeh i izvestan pozitivan razvoj“, a proširenje bi, kako dodaje, omogućilo takvu priliku.

On je pozvao Bugarsku da ne blokira proces pristupanja Severne Makedonije.

Prema njegovim rečima, Severna Makedonija je i na zapadnobalkanskoj migracionoj ruti i odigrala je važnu ulogu u zaustavljanju ilegalne migracije.

„S obzirom na to da se očekuje povećanje pritiska u narednim mesecima, potrebna je bliska saradnja“, dodao je Sijarto.

Takođe je najavio da će kontingent od 30 mađarskih policijaca početkom januara stići u Severnu Makedoniju kako bi pomogao u zaštiti južnih granica zemlje.
Osmani je rekao da će se, uprkos sporom procesu, Severna Makedonija držati svog cilja evropskih integracija i da će zemlja nastaviti sa sprovođenjem daljih reformi i planova za rešavanje otvorenih pitanja sa susedima, uključujući Bugarskom.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.