U trendu

Sijarto: Srbija ključna država Zapadnog Balkana

VELIKA KANJIŽA – Srbija je kljucna država Zapadnog Balkana i njeno članstvo u EU-u je od strateške važnosti, izjavio je danas šef mađarske diplomatije Peter Sijarto, dok njegov hrvatski kolega Gordan Grlić Radman kaže da tome mora da prethodi rešavanje otvorenih pitanja, prenela je Hina.

„Što se tiče ulaska Srbije u Evropsku uniju, želim da kažem da Mađarska proširenje smatra jednim od najvažnijih evropskih politika. Mislim da bez proširenja EU ne može vratiti svoju snagu”, rekao je Sijarto odgovarajući na pitanje mađarske novinarke u Velikoj Kanjiži, u Mađarskoj, nakon susreta sa Grlić Radmanom.

„Srbija je kljucna država Zapadnog Balkana, to je posve jasno, stoga bi njeno članstvo predstavljalo veliku korist za EU”, istakao je mađarski ministar.

Naglasio je da je stabilnost Zapadnog Balkana ključna za Evropu i da se ona može dobiti „prvenstveno integracijom”, a onda je kritikovao spor proces proširenja kao „stratešku grešku” EU-a.

„U geopolitici nema vakuuma – ako to neće biti EU, ima i drugih kandidata”, zakljucio je madarski šef diplomacije.

Grlić Radman se složio oko potrebe evropske perspektive Zapadnog Balkana, pa tako i Srbije, ali je, prenosi Hina, naglasio da „postoje odredena pitanja koja opterećuju bilateralne odnose” Zagreba i Beograda na koje treba dati odgovore pre podrške putu Srbije ka EU.

U tom kontekstu Grlić Radman je pomenuo pitanje nestalih, poboljšanje položaja hrvatske manjine u Srbiji, tako da ona dobije jednak status kao srpska manjina u Hrvatskoj koja ima zagarantovana mesta u parlamentu.

„To su temeljna pitanja – pitanja vladavine prava”, naveo je Grlić Radman i dodao da će u subotu boravitiu Crnoj Gori gde će sa crnogorskim kolegom položiti vence povodom 30. godišnjice otvaranja logora koji je, kako je naveo, „bacio senku na sve što je ljudsko“, u kojem je bilo zatoceno preko tri stotine civila iz Dubrovnika i okoline.

Želi, kazao je, da se tako dostojno obeleže i logori koji su bili u Srbiji.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar