Siloviti protesti zbog smrti crnca pod kolenom policajca potresaju Mineapolis

Nasilni protesti zbog smrti jednog crnca tokom policijskog hapšenja potresaju američki grad Mineapolis već dva dana.

Gnevna masa pljačka prodavnice, pali vatre i ostavlja kilometre pustoši i razaranja.

Gradonačelnik Džejkob Frej je zatražiio od guvernera države Minesote da pošalje vojne trupe – Nacionalnu gardu.

Protesti koji su počeli u sredu i traju i danas, najrazorniji su od smrti Džordža Flojda, snimljenog kako se guši dok mu tokom hapšenja policajac kolenima pritiskuje vrat gotovo osam minuta. Na snimku se čuje kako Flojd moli policajca da popusti pritisak i govori da ne može da diše i prestaje da govori i da se pomera.

Gradonačelnik je zamolio za mir i napisao na Tviteru „Molim te Mineapolise ne možemo da dozvolimo da jedna tragedija donese druge tragedije“.

Protesti su se proširili i na druge američke gradove. U Kaliforniji su stotine ljudi u protestu zbog Flojdove smrti blokiralie autoput, u Los Andjelsu su razbijali prozore policijskih vozila.

Policija u Memfisu je blokirala glavni put kada se rasno mešovita grupa demonstranata okupila ispred policijske stanice. Situacija se zaoštrila ispred barikada demonstranata.

Vatrogasci u Mineapolisu pod napadom demonstranata gase 30 požara podmetnutih tokom protesta, a mnoga vatrogasna kola su oštećena kamenjem. Niko nije povredjen u požarima.

Izlozi su porazbijani na radnjama u tržnom centru, prozori jedne škole i preduzeća, a šteta je vidna u više blokova. Jedan restoran brze hrane je toliko razoren da je neprepoznatljiv. U nekim radnjama police su srušene i sve je razbacano ili pokradeno.

Demonstranti su juče popodne počeli da se okupljaju blizu policijske stanice u južnom delu grada gde je 46-ogodišnji Flojd umro u ponedeljak pošto ga je policija hapsila ispred jedne radnje posle dojave da je platio falsifikovanom novčanicom.  

Kancelarija američkog državnog tužioca i Federalni istražni biro (FBI) u Mineapolisu saopštil su danas da sprovode veliku krivičnu istragu Flojdove smrti i da im je taj slučaj prioritet.

Predsednik Donald Tramp je u sredu na Tviteru napisao da je zatražio da se istraga ubrza.

FBI je već ranije objavio da će istražiti da li su Flojdova gradjanska prava prekršena.

Policajac koji je klečao na Flojdu i još troje su u utorak otpušteni, a juče je gradonačelnik zatražio krivični postupak protiv njih.

Gradonačelnik je pozvao guvernera Minesote Tima Volca da aktivira Nacionalnu gardu, potvrdio je danas jedan portparol. Guverner je juče u tviter poruci pozvao na mir i rekao da nasilje prestavlja „izuzeteno opasnu sitauciju“ i pozvao ljude da se razidju.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.