U trendu

Šimonite: Litvanija ne blokira Kalinjingrad, već robu

VILNJUS – Zabrana tranzita ka Kalinjingradskoj oblasti Rusije preko teritorije Litvanije nije usmerena na blokadu regiona, već je usmerena protiv robe koja potpada pod sankcije Evropske unije, izjavila je danas litvanska premijerka Ingrida Šimonite.

„Nema blokade Kalinjingrada. Jednostavno smo od prošlog vikenda uveli sankcije za neku robu koja je obuhvaćena takozvanim paketom sankcija, kao što su čelik i crni metali. O ovim sankcijama su obavešteni klijenti železnice ili ugovorne strane“, rekla je Šimonite, prenosi agencija TAS S.

Prema rečima litvanske premijerke, tranzit putnika i tranzit nesankcionisane robe po sporazumima između Evropske unije, Litvanije i Rusije se nastavlja.

Takođe, kako je navela, Litvanija je pokazala gest dobre volje i uzdržala se od raskida ugovora o tranzitu putnika, kada Rusija nije mogla da ga plati zbog sankcija koje su uvedene ruskim bankama.

Vlasti Litvanije saopštile su 18. juna da od tog dana stupa na snagu zabrana tranzita robe pod sankcijama EU preko njihove teritorije ka ruskoj enklavi Kalinjingrad, a vest o zabrani objavio je na video snimku guverner regiona Anton Alikanov.

Na listi sankcija EU nalaze se ugalj, metali, građevinski materijali i napredna tehnologija, a Alikanov je saopštio da će zabrana obuhvatiti oko 50 odsto artikala koje Kalinjingrad uvozi.

Rusko Ministarstvo spoljnih poslova saopštilo je juče da Moskva traži od Vilnjusa da ukine zabranu železničkog tranzita robe u enklavu Kalinjingrad na Baltičkom moru, u suprotnom, kako su naveli, zadržava pravo na uzvratnu akciju.

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov izjavio je juče da je zabrana koju je uvela Litvanija na tranzit robe u ruski region Kalinjingrad bez presedana i nezakonita.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar