U trendu

Šimpraga: Romi najdiskrimiranija etnička grupa na svetskom nivou

ZAGREB – U Hrvatskoj je na snazi Nacionalni akcioni plan za uključivanje Roma od 2025 -2027. koji je usklađen s EU strateškim okvirom za uključenje i participaciju Roma i ima za cilj smanjenje jaza između Roma i ostalih građana.

Tokom 2021. i 2022. u okviru ovog plana je iz državnog budžeta Hrvatske izdvojen iznos od oko pet miliona evra.

Grad Zagreb dodelio je za ovu školsku godinu 107 učeničkih i studentskih stipendija za pripadnike romske nacionalnosti.

Potpredsednica Vlade Hrvatske Anja Simpraga (SDS S) je podsetila da su Romi, uprkos tome što predstavljaju kulturno, tradicionalno i lingvističko blago, danas najdiskriminiranija etnička grupa na svetkom niovu.

“Od istorijskog iskustva sistemskog uništavanja u Drugom svetskom ratu, do recentnih iskustava društvene i političke getoizacije i marginalizacije, Romi su najčešće žrtve negativnih stereotipa i diksriminacije u savremenim društvima”, upozorila je Šimpraga.

Dodala je da se marginalizacija Roma ogleda kroz nižu stopu obrazovanja, višu stopu nezaposlenosti, veću izloženost različitim vrstama nasilja i govoru mržnje.

Obrazovanje je jedan od ključnih faktora za unapređenje položaja Roma, istakla je Šimpraga, prenela je Agencija Anadaolija (BiH).

Poslanik romske nacionalne manjine u Hrvatskom saboru Veljko Kajtazi ocenio je saradnju romskih predstavnika s hrvatskim institucijama intenzivnom i jednom od uspešnijih na nivou EU.

Podsetio je na brojne realizovane projekte u saradnji s Vladom Hrvatske, među kojima su Romski kulturni edukacioni centar, Centralna biblioteka Roma u Hrvatskoj, romski radio Kali Sara, časopis i internet portal Phralipen, dovršenje projekta Romskog memorijalnog centra Uštice…

Hrvatski parlament je među prvim parlamentima u svetu priznao romski nacionalni identitet, njihovo pravo na kulturu i jezik, a Romi na području Hrvatske obitavaju od šestog veka.

Svetski dan Roma obeležava se u spomen na prvi Svetski kongres Roma, koji je održan 8. aprila 1971. godine u Londonu.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.