U trendu

Sin trgovca oružja iz HR kupio fabriku eksploziva u BiH

ZAGREB/SARAJEVO – Posrnulu fabriku eksploziva Vitezit iz Viteza u centralnoj Bosni po ceni od 5.5 miliona evra kupila je kompanija iz Hrvatske, saopšteno je iz te fabrike, a lokalni mediji navode da se radi o WDG prometu iz Zagreba, čiji je vlasnik Matias Zubak, sin trgovca oružja Zvonka Zubaka.

Stečajna upravnica Vitezita Bahrina Huseinbegović izjavila je da je jedna kompanija iz Hrvatske kupila imovinu Vitezita na javnoj prodaji koja je održana u sudu u Travniku. Odbila je pri tome da otkrije o kojoj se kompaniji radi.

Hina prenosi da je ranije bio objavljen međunarodni tender za prodaju ove fabrike na kojem je najbolja ponuda bila ona hrvatske kompanije.

Po navodima portala Viteški, imovinu Vitezita, koja je procenjena na 5.5 miliona evra, kupila je kompanija WDG promet, čiji je vlasnik Matias Zubak, sin trgovca oružjem Zvonka Zubaka.

Kompanija Zubaka starijeg je prošle godine proglašena pobednikom tendera za kupovinu Vitezita, ali na kraju nije uplatila predviđeni novac.

Kompanija koja je sada ponovno potvrdila spremnost da kupi Vitezit već je uplatila avans od 10 posto, kako se doznaje, dok bi ostatak trebalo da uplati u narednih 15 dana.

Poslovni kompleks Vitezit izgrađen je 1950. u sklopu vojne namenske industrije bivše Jugoslavije. U toj su se kompaniji proizvodile razne vrste eksploziva (nitroglicerin, plastični eksploziv), a unutar kompleksa hrvatska kompanija postala je vlasnik ispitnog poligona, strojeva i pogona, skladišta, kao i drugih prostorija posrnulog Vitezita.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar