U trendu

Sindikat policije: Prvo opomenite komšiju pa zovite policiju

MINHEN – Sindikat nemačke policije apelovao je danas na građane da tokom božićnih praznika, kada nastupa blago popuštanje mera o okupljanjima, ne zovu policiju svaki put kada pomisle da komšije krše pravilo o dozvoljenom broju okupljenih osoba.

„Ja bih prvo sam otišao do suseda te ako se zaista ispostavi da je tamo previše ljudi, upozorio bih na kršenje pravila“, rekao je potpredsednik Sindikata policije Jerg Radek.

Kako je dodao, ne treba baš uvek zvati policiju.

„Pandemija od nas iziskuje i određen stepen građanske hrabrosti“, rekao je Radek za “Zidojče cajtung”, a prenosi Index.
Tokom božićnih praznika policija „sigurno neće ići bez povoda od kuće do kuće i prebrojavati koliko je ljudi za stolom“.

Od 24. do 26. decembra u većini saveznih pokrajina s izuzetkom Berlina, Porajnja-Falačke i Saksonije-Anhalta, u kojima važe dosadašnja pravila, privremeno nastupaju ublažene mere o privatnim okupljanjima.

U ta tri dana neće važiti propis o maksimalnom okupljanju pet osoba iz najviše dva domaćinstva nego je dopušteno okupljanje svih osoba iz jednog domaćinstva te još četiri druge osobe bez obzira na to iz koliko domaćinstava one dolazile.

To se odnosi samo na pripadnike užeg rodbinskog kruga poput roditelja ili braće i sestara i članova njihovih porodica. Ograničenja se odnose na osobe starije od 14 godina.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.