U trendu

Singapur: Sud naložio novinarima da plate 275.000 premijeru

SINGAPUR – Sud u Singapuru naložio je dvojici novinara da premijeru Li Sijen Lungu plate odštetu u iznosu od 275.000 dolara zbog navoda u vezi sa statusom imovine njegovog pokojnog oca, dugogodišnjeg lidera i osnivača tog grada-države, Li Kuan Jua.

Premijer je podneo tužbe protiv novinarke Rubašini Šunmuganatana i urednika Hu Jen Čena, poznatog i kao Teri Hu, u članku objavljenom na sajtu „The Online Citizen“ u avgustu 2019. u kojem se spominju neslaganja unutar porodice Li o tome šta treba učiniti sa nasleđenom imovinom, prenosi Rojters.

Sud je saopštio da taj članak narušava reputaciju i ličnost Li Sijen Lunga, i njegov ugled kao premijera.

Hu koji je Singapurac, treba da plati Liju 156.000 dolara, dok je melezijskoj državljanki Rubašini u odvojenoj tužbi po istom članku naloženo da plati 119.000 dolara.

Li se pojavio pred sudom zbog predmeta u maju, kada je rekao da su iznete senzacionalističke optužbe, a njegov portparol danas je saopštio da će premijer novac od odštete dati u dobrotvorne svrhe.

Neki aktivisti, uključujući američki „Hjuman rajts voč“, poručili su da takvi potezi guše slobodu govora i političku opoziciju.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.