U trendu

Singapur: Usvojen zakon o sprecavanju stranog uplitanja

SINGAPUR – Parlament Singapura usvojio je zakon o sprečavanju stranog uplitanja i na taj način ovlastio vladu da kontroliše internet.

Zakon o merama za sprečavanje stranog uplitanja, koji je usvojen sa 75 poslanika, izazvao je zabrinutost među opozicionim poslanicima, aktivistima za ljudska prava i novinarima zbog moguće zloupotrebe ovlašćenja nad informacijama, prenosi agencija Kjodo.

Ministar unutrašnjih poslova rekao je parlamentu da je zemlji potreban ovaj zakon kako bi se zaštitila od neprijateljskih kampanja koje strane zemlje sprovode na internetu i preko lokalnih punomoćnika u Singapuru.

Novi zakon, koji je usvojen tri nedelje nakon što je predložen parlamentu, a u kojem dominira vladajuća Stranka narodne akcije, omogućiće vladi da naloži operateru internet stranica i društvenih medija da pružaju informacije o korisnicima i blokiraju sadržaj, a u pokušaju da se suprotstavi neprijateljskoj komunikaciji stranog porekla.

Međutim, navodi se da je zakon izazvao kritike u javnosti, a 11 poslanika koji su glasali protiv, bili su iz opozicionog tabora.

Generalni sekretar glavne opozicione Radničke partije u Singapuru Pritam Sing, pozvao je na sudski nadzor, kako bi se osigurala odgovornost vlasti.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.