U trendu

Sinhua: Politička manipulacija Tajvanom osuđena na propast

Generalni komitet i plenarna sednica 75. Svetske zdravstvene skupštine odbacili su predlog da se Tajvan pozove da učestvuje u Svetskoj zdravstvenoj organizaciji kao posmatrač koji je podnela nekolicina zemalja.

Odluka doneta 23. maja još je jedan dokaz da je princip jedne Kine konsenzus međunarodne zajednice, da je u skladu sa trendom vremena, da ne nosi nikakav izazov i da je tako direktna politička manipulacija kao što je predlog u vezi sa Tajvanom sama po sebi nepopularna i osuđena na propast, ocenila je agencija Sinhua.

I dok širom sveta kovid-19 još pravi haos, saradnja i solidarnost su se pojavile kao zajednička težnja međunarodne zajednice za Svetsku zravstvenu skupštinu (WHA). Tajvanske vlasti Demokratske progresivne partije (DPP) postupile su, međutim, u neskladu s tim, insistirajući na podnošenju predloga u vezi sa Tajvanom, po cenu ometanja skupštinskih procedura i sabotiranja globalne saradnje u borbi protiv pandemije. Takav potez je ogolio njihovu političku zaveru da se zalaganjem za učešće Tajvana u Svetskoj zdravstvenoj skupštini angažuju u separatističkim aktivnostima za „nezavisnost Tajvana“.

U međuvremenu, nekoliko zemalja je otvoreno ohrabrilo i podstaklo taj potez u pokušaju da odigraju stari politički trik obuzdavanja Kine. Njihovoj zlokobnoj nameri da podele Kinu i eklatantnom ponašanju suprotstavljanja istorijskom trendu jednoglasno su se usprotivile zemlje širom sveta koje podržavaju pravdu, ukazala je Sinhua.

Pre otvaranja Svetske zdravstvene skupštine skoro 90 zemalja poslalo je pisma Svetskoj zdravstvenoj organizaciji kako bi izrazile svoju privrženost principu jedne Kine i protivljenje učešću Tajvana u skupštini.

Predlozi koji se odnose na Tajvan nemaju pravnu osnovu. Na svetu postoji samo jedna Kina, a Tajvan je neotuđivi deo Kine. Vlada Narodne Republike Kine je jedina legalna vlada koja predstavlja celu Kinu. Učešće Tajvanskog regiona u aktivnostima međunarodnih organizacija, uključujući SZO, mora se tretirati po principu jedne Kine. Rezolucija Generalne skupštine Ujedinjenih nacija 2758 i Rezolucija Svetske zdravstvene skupštine 25.1 potvrdile su taj osnovni princip i pružile pravni osnov za SZO da ga se pridržava, navela je kineska agencija u komentaru.

Sinhua dodaje da učešće regiona Tajvan u Svetskoj zdravstvenoj skupštini mora biti tretirano u skladu sa principom jedne Kine i kroz konsultacije s obe strane moreuza. Međutim, pošto se vlasti DPP tvrdoglavo pridržavaju stava o „nezavisnosti Tajvana“, politička osnova za pridruživanje Tajvana Svetskoj zdravstvenoj skupštini je prestala da postoji.

U nadi da će pridobiti međunarodne simpatiju i stvoriti „dve Kine“ ili „jednu Kinu, jedan Tajvan“, vlasti DPP su razglasile neosnovanu tvrdnju da je region „pukotina“ u globalnim naporima protiv pandemije, piše Sinhua.

Agencija, međutim, dodaje da činjenice govore same za sebe: kineska centralna vlada oduvek pridaje veliki značaj zdravlju i blagostanju tajvanskih sunarodnika i od izbijanja epidemije regionu je oko 400 puta poslala ažurirane izveštaje o epidemiološkoj situaciji.

Od aprila 2021. godine, čak 47 stručnjaka sa Tajvana dobilo je odobrenje za učešće u tehničkim aktivnostima koje organizuje SZO 44 puta. Region je takođe više puta dobijao brifinge Sekretarijata SZO o situaciji sa epidemijom.

Svetska zdravstvena skupština je šest uzastopnih godina odbacivala predloge u vezi sa Tajvanom, što je u potpunosti pokazalo da će se svaki pokušaj da se naruši zajednička težnja i preokrene preovlađujući trend suočiti sa neizbežnom propašću. Vreme je da se vlasti DPP pomire sa činjenicom da će traženje „nezavisnosti Tajvana“ pod izgovorom pandemije kovid-19 samo dospeti u ćorsokak.

Takođe je vreme da neke zemlje prestanu da politizuju zdravstvena pitanja i da se mešaju u unutrašnje stvari Kine iskorišćavanjem pitanja Tajvana. U protivnom, zasigurno pucaju sebi u nogu, ocenjuje Sinhua.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar