U trendu

Sinhua: Tri decenije diplomatskih odnosa Kine i Južne Koreje – za dalji razvoj u doba promena

Sa 30 godina čovek bi trebalo da je u stanju da se potvrdi, rekao je Konfučije. Pošto se ove godine obeležava 30. godišnjica diplomatskih odnosa Kine i Južne Koreje (Republika Koreja) vreme je da dve zemlje nastave da neguju odnos koji karakterišu obostrana korist, zrelost i stabilnost.

Osvrćući se na protekle tri decenije, možemo videti da su ti odnosi doneli opipljive rezultate za obe zemlje. Približavanje njihovih interesa je takođe sve veće, ocenjuje agencija Sinhua u komentaru.

Trgovina između dve zemlje porasla je 72 puta – sa oko pet milijardi američkih dolara pre 30 godina na više od 360 milijardi američkih dolara. Kina je postala najveći trgovinski partner Južne Koreje, dok je Južna Koreja sada treći po veličini trgovinski partner Kine.

U međuvremenu, prema podacima kineskog Ministarstva trgovine, kumulativna dvosmerna ulaganja između Kine i Južne Koreje premašila su 100 milijardi američkih dolara.

Industrijski i lanci snabdevanja između dve zemlje svedoče o sve dubljoj integraciji tokom godina, a dve zemlje imaju blisku saradnju u oblastima kao što su IT, automobili, nova energija, finansije i logistika, pokazujući visoku komplementarnost dve ekonomije.

Prednosti bilateralnih odnosa, međutim, ne prestaju ovde. Veći potencijal predstoji sa rastom kineskog tržišta, usponom novih industrija, kao i ratifikacijom Regionalnog sveobuhvatnog ekonomskog partnerstva (RCEP) i napredovanjem druge faze pregovora o slobodnoj trgovini između Kine i Južne Koreje.

Očekuje se da će bilateralna trgovina napraviti dalji skok, stupanjem na snagu RCEP-a ranije ove godine i napretkom postignutim u pregovorima o slobodnoj trgovini između Kine i Južne Koreje. Pregovori o slobodnoj trgovini doveli su do pet rundi smanjenja carina između dve zemlje od juna 2015. kada je potpisan trgovinski pakt.

Za međunarodna preduzeća, Kina je jedno od najperspektivnijih tržišta u svetu. Južna Koreja, s obzirom na svoju geografsku blizinu, bez sumnje je na vrhunskoj poziciji da iskoristi mogućnosti.

Dve zemlje takođe imaju slične stavove o nizu globalnih i regionalnih pitanja i održavaju blisku komunikaciju o pitanjima od zajedničkog interesa.

I Kina i Južna Koreja imaju koristi od ekonomske globalizacije, liberalizacije trgovine i olakšavanja ulaganja. Dve zemlje treba da zajednički promovišu slobodnu trgovinu, otvorenost i saradnju i doprinesu oporavku svetske privrede umesto da se upuštaju u protekcionizam, stvaraju geopolitičku konfrontaciju ili potkopavaju stabilnost industrijskog lanca.

Azijsko-pacifički region je jedan od najživljih i najperspektivnijih regiona na svetu. Kako globalna ekonomija još uvek posrće od pandemije kovid-19 i regionalnih turbulencija, ima mnogo razloga da region teži da postane pokretač mira i razvoja, a Kina i Južna Koreja treba da rade zajedno na ubrizgavanju stabilnosti i izvesnosti u doba promena, zaključuje Sinhua.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.