Sirija: U demonstracijama u Svejdi dve osobe poginule, sedam povređeno

DAMASK – Najmanje dve osobe su poginule, jedan demonstrant i jedan policajac, dok je sedam osoba povređeno tokom protesta nezadovoljnih građana zbog pogoršanja ekonomskih uslova u Siriji.

Desetine stanovnika okupilo se pored zgrade guvernera u južnom gradu Svejdi, gde većinski žive Druzi, kako bi osudili tešku ekonomsku situaciju, uzvikujući antivladine slogane pre nego što su neki od njih upali u zgradu, preneo je AP.

Sirijski ministar unutrašnjih poslova je u saopštenju naveo da su ljudi koji su upali u zgradu bili naoružani, da su uništili nameštaj, razbili prozore i opljačkali dosijee.

U saopštenju se dodaje da je policajac ubijen nakon što su demonstranti napali policijsku stanicu.

Lokalni sajt aktivista Suvaida 24 i Sirijska opservatorija za ljudska prava sa sedištem u Velikoj Britaniji naveli su da su snage bezbednsoti pucale bojevom municijom na demonstrante.

„Angažovan je veliki broj bezbednosnih snaga u toj oblasti i još uvek mogu da se čuju pucnjevi“, rekao je za američku agenciju Rajan Maluf, čelnik sajta Suvaida 24.

Našat al-Atraš, poslanik Druza u parlamentu Sirije, osudio je demonstrante zbog upada u zgradu guvernera i pozvao na smirivanje.

„Cela Sirija prolazi kroz ekonomsku krizu“, rekao je on na sirijskoj televiziji Al-Ikbarija.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.