U trendu

Sirija: Zastoj u pregovorima dok sukobi eskaliraju

ANKARA – Ruski i turski pregovarači i dalje ne uspevaju da postignu sporazum o prekidu oružanih sukoba na severozapadu Sirije.

Uporedo sa pregovorima, naime, eskaliraju borbena dejstva.

Tako je ruska ratna avijacija danas ponovo dejstvovala na uporišta pobunjenika na severozapadu Sirije, dok je turska artiljerija pružala vatrenu podršku pobunjeničkim napadima.

Istovremeno, iz Ženeve je stigao apel prvog čoveka UN agencije za izbeglice da se odmah obustave neprijateljstva kako bi se omogućila evakuacija više stotine hiljada izbeglica u bezbednu zonu.

Od decembra prošle godine sirijska vojska potpomognuta ruskim snagama nastoji da proterivanjem preostalih pobunjenike iz Idliba i Alepa možda okonča 9-godišnji građanski rat.

Turski predsednik Erdogan je juče zapretio novim vojnim akcijama protiv sirijske vojske ukoliko se ne povuče, a turska vojska za to vreme gomila trupe i naoružanje na severozapadu Sirije.

U pregovorima koje vode Ankara i Moskva da bi se sprečilo izbijanje sukoba širih razmera i dalje nema napretka.

Turski pregovarači pokazali su danas veći stepen optimizma uz ocenu da „današnja runda nije bila potpuno bez rezultata“, prenosi Rojters.

„Rusija ne odustaje od svog prvobitnog zahteva da se Turska povuče iz Idliba i napusti svoje posmatračke punktove, međutim mi to ne nameravamo da uradimo“, rekao je jedan turski zvaničnik.

Moskva i Ankara se uzajamno optužuju za kršenje sporazuma o deeskalaciji postignutog 2018. godine, kada je dogovoreno da se u provinciju Idlib dovedu posmatrači.

Turska navodi da su sirijske snage opkolile neke od posmatračkih punktova u Idlibu.

Na pregovaračkom stolu su različiti predlozi, uključujući i mogućnost da se uvedu zajedničke patrole u ratnoj zoni na severozapadu, ali i Ankara i Moskva izgleda čekaju da se predsednici Putin i Erdogan dogovore i „stave tačku na ovo pitanje“.

U međuvremenu turski šef diplomatije Mevlut Čavušoglu ocenio je da „ima pomaka u pregovorima, ali nedovoljno“, dok sirijski lider Bašar al Asad po svemu sudeći ne namerava da odstupi od plana o konačnoj pobedi i uništenju svojih protivnika.

Građani i humanitarci potvrdili su da je ruska ratna avijacija danas ponovo izvršila udare na gradove Darat Iza i Atareb na severu Alepa, gde su raspoređene turske vojne formacije s ciljem da se suprotstave daljem napredovanju sirijske armije i njenih iranskih saveznika.

Turska artiljerija je u Idlibu pružala podršku za nove napade pobunjenika kod Najraba i strateške saobraćajnice kod grada Sarakeba, tvrde pobunjenici i meštani.

Jedan turski zvaničnik je naveo da artiljerijska dejstva turske vojske ne znače da je predsednik Erdogan naredio opšti napad.

U Idllibu je oko milion ljudi, uglavnom žena i dece u veoma teškoj situaciji.

Humanitarci imaju pune ruke posla, a Turska je saopštila da ne može više da prima izbeglice, s obzirom da se u pograničnim izbegličkim logorima u Turskoj već nalazi oko 3,7 miliona Sirijaca.

UN su upozorile da je kriza dostigla zastrašujuće razmere.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.