U trendu

Sirijska opservatorija: U izraelskim udarima ubijeno 113 Iranaca i pripadnika milicija

U izraelskim udarima iz vazduha na Siriju u poslednja dva meseca ubijeno je 113 iranskih vojnika, oficira i pripadnika milicija koje podržava Teheran, navodi se u izveštaju koji je danas objavila Sirijska opservatorija za ljudska prava.

U izveštaju se ne navode tačni izvori tih podataka ali piše da je izmedju ostalog pogodjena vojna baza Al-Najrab kraj Alepa, vojni aerodrom Mezeh na zapadu nadomak Damaska, nekoliko lokacija u provinciji Kuneitra koja je više puta napadnuta, Daba, vojni aerodrom u sirijskoj provinciji Homs kraj libanske granice, vojni aerodrom T-4, te lokacije u jugozapadnoj Siriji, medjunarodni aerodrom Alepo i vojni aerodrom u Hami i pregradja Damaska, prenose izraelski mediji.

Nakon napada u subotu uveče na medjunarodni aerodrom Damask, koji je Sirija pripisala Izraelu, sirijska državna novinska agencija SANA je izvestila da je aktiviran odbrambeni sistem i da je nekoliko izraelskih raketa presretnuto.

Izraelska vojna portparolka je rekla da Izrael ne komentariše strane izveštaje.

U arapskim medijima objavljeno je da su meta napada bila skladišta novo pristiglog unapredjenog oružja i da je pričinjena šteta, ali nije bilo žrtava.

U izveštaju opservatorije navedeno je da su od početka gradjanskog rata u Siriji ubijena 8.004 borca koji nisu lokalni, a većinom su bili šiiti koji su se borili pod kontrolom iranske Revolucionarne garde i 1.665 aktivista Hezbolaha.

Opservatorija sa sedištem u Velikoj Britaniji je navela da je 32.000 stranih boraca učestvovalo u borbama u toj ratom razorenoj zemlji u poslednjih sedam godina.

Izrael je više puta isticao da neće dozvoliti da se Iran vojno učvrsti u Siriji.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar