U trendu

Sirijska vojska pred potpunom pobedom u Alepu

Sirijska vojska i njeni saveznici su pred proglašenjem pobede u Alepu, rekao je izvor u sirijskoj vojsci, nakon što su pobunjenici u tom sirijskom gradu danas svedeni na veoma malu teritoriju koju neprestano zasipaju bombe.

Rojtersov izveštač u zoni koju pod kontrolom drže snage sirijske vlade, javlja da se bombardovanje pobunjeničke zone u Alepu danas bez prestanka nastavlja, dok jedan civil koji je tamo „zaglavljen“ opisuje situaciju kao „sudnji dan“.

„Borbe u istočnom Alepu trebalo bi da brzo budu okončane. Pobunjenici nemaju mnogo vremena. Ili će morati da se predaju, ili će umreti“, rekao je novinarima u Alepu general Zaid al-Saleh, načelnik bezbednosnog komiteta vlade za taj sirijski grad.

Sirijska opservatorija za ljudska prava saopštila je da je 60 ljudi, uključujući civile i borce, ubijeno danas granatama ili iz vatrenog oružja, kada je sirijska vojska izvela juriš na nekoliko kvartova pod kontrolom pobunjenika u Alepu.

Pobunjenici su se danas po podne povukli iz svih četvrti na istočnoj strani reke koja protiče kroz Alepo, nakon što su protekle noći izgubili kvart Šeik Said, na jugu male teritorije koja je ostala u njihovim rukama, navodi Sirijska opservatorija za ljudska prava, sa sedištem u Londonu.

Pobunjenička enklava, koja se brzo smanjuje, prepolovila se za samo nekoliko sati, a direktor Opservatorije Rami Abdul Rahman rekao je da bici za Alepo dolazi kraj, navodi britanska agencija.

U distriktima koje su zauzele vladine snage, vojnici su već počeli da slave pucajući u vazduh, a vozači da trube sirenama najavljujući pobedu, pokazuju snimci koje je objavila sirijska državna televizija.

Rusko Ministarstvo odbrane saopštilo je danas da je 728 pobunjenika položilo oružje u protekla 24 sata i da su prešli u zapadni deo Alepa, kao i da je 13.346 civila u istom tom periodu napustilo distrikte pod kontrolom pobunjenika u Alepu.

Iako bi pad Alepa zadao ogroman udarac pobunjenicima koji pokušavaju da sirijskog predsednika Bašara al-Asada svrgnu s vlasti, Asad bi i dalje bio daleko od uspostavljanja kontrole u celoj zemlji, budući da veliki delovi Sirije ostaju u rukama pobunjenika, a Islamska država je u nedelju ponovo zauzela drevni grad Palmiru, zaključuje Rojters.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar